Mitt yrke - lastbilsförare

Mohammad Zahra, 33 år, är palestinier och kom till Sverige från Jordanien för knappt två år sedan. I april gick han ut Sfx-utbildningen Svenska för lastbilsförare (SFL)som SFI Söderort driver i samarbete med Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium. Nu jobbar han heltid som distributions-förare på Schenker och levererar gods över hela södra Storstockholm. 
– Jag ringde till Schenker och samma dag fick jag komma på en intervju. Jag är jätteglad att jag har fått jobb, säger han med ett leende.

I Jordanien arbetade Mohammad som lastbilsförare så han visste redan när han började på SFL var han hade fram och bak på en lastbil. Problemet var språket och alla regler man måste lära sig. Men med sfi-lärarnas och yrkeslärarnas stöd klarade han utbildningen – och det gjorde även hans arton kurskamrater.
En ny SFL-utbildning startade den 30 juli med arton deltagare som alla har en yrkeserfarenhet som lastbilsförare. Mohammad stannade till mellan ett par leveranser för att ge nästa kull elever lite goda råd.
”Är provet för yrkeskompetensbevis svårt”, frågar en av de nya aspiranterna ängsligt.
”Nä, svårt, inte direkt, svarar Mohammad. Men man måste plugga. Det går inte om man inte pluggar.”
De färska lastbilsrekryterna som omringat Mohammad ser tyst och allvarligt på honom.  Budskapet att det gäller att plugga har de redan fått av sina lärare men det syns att innebörden sjunkit in ännu djupare nu när orden kommer från en kamrat som redan gått igenom alltihop och nu står framför klädd i Schenkers arbetskläder.
För att klara 800 gymnasiepoäng från gymnasiets transportprogram och samtidigt lära sig mer svenska på lite drygt en termin gäller det att ligga i från början men det fungerar vilket fem genomförda utbildningar visar. Betygsutfallet ligger på mellan 90 och 95 procent godkända gymnasiebetyg. Inte illa för elever som inte är klara med Sfi när de börjar utbildningen!
 

Dela: